חיים עם כלב או כלבה מספקים רגעי קסם רבים והמון נחת ואהבה. במקביל הם גם כרוכים באחריות – לשלומו של בעל החיים ולרווחתו. אחת המשימות החשובות היא להגן על הכלב מפני טפילים שונים, ובפרט קרציות ופרעושים. הפרעושים מוצצים לכלבים את הדם והרוק שלהם גורמים לגירוי בעור וגרד עז. בלא מעט מקרים הכלב נושך את עצמו בגלל הגירוד והאזור גם עלול להזדהם. עקיצות קרציות פחות מגרדות אבל יותר מסוכנות, מפני שהן עלולות להעביר אל הכלב טפילים. המידע בעמוד זה יעזור לכם לשמור על הכלב.

להקדים תרופה למכה
הבסיס לשמירה על הכלב מפני הקרציות והפרעושים הוא יצירת סביבה בטוחה, כלומר למנוע חשיפה לאותם חרקים מוצצי דם ומזיקים. למי שגר בבית עם חצר ההמלצה החשובה ביותר היא לשמור על החצר נקייה ולוודא שאין בה פסולת. כמו כן חשוב לגזום את הדשא בתדירות נאותה. עוד דגש הוא מניעת כניסת כלבים אחרים באופן חופשי לחצר משום שהם עלולים להשאיר מזכרות לא רצויות בדמות פרעושים.
בתוך הבית חשוב לשאוב אבק באופן קבוע ואפילו מדי יום, וכן לנקות היטב את הרצפה (טיפ פשוט: כשמוסיפים לדלי המים קצת חומץ לפני הספונג'ה, הריח מרתיע חרקים רבים ובהם גם פרעושים). אם בכל זאת מתגלים פרעושים, רצוי להזמין מיד מדביר מקצועי.
אמפולות או קולר
הדברת קרציות אפשרית גם באופן שוטף, באמצעות טיפול קבוע בכלב. דרך אחת היא קולר שמכיל חומרים נגד קרציות, והדרך השנייה היא אמפולות. היתרון העיקרי של הקולר טווח הפעולה שלו – בדרך כלל 4 עד 6 חודשים. מצד שני הוא עלול ליפול, לא אפקטיבי נגד פרעושים וכלבים אחרים עלולים ללעוס אותו תוך כדי משחק. אמפולות אפקטיביות ל-3-4 שבועות, הורגות את הפרעושים (אלא אם כן יש כמות גדולה שלהם) וניתן להשתמש בהן גם עם גורים. מצד שני הן לא מרתיעות קרציות. אופציות נוספות הן שמפואים ותרסיסים, שההשפעה שלהם מידית אבל קצרת טווח.
מה עושים אם בכל זאת מתגלות קרציות?
אם למרות השמירה על סביבה נקייה ושימוש באמצעים הנ"ל גיליתם קרציה על הכלב, ניתן להסיר אותה באופן ידני. מומלץ להשתמש בפינצטה, והדגש החשוב ביותר הוא לוודא שכל הגוף של החרק יוצא בשלמותו. לאחר מכן חשוב להרוג את הקרציה – למשל באמצעות הנחתה בקערה עם אלכוהול. לפעמים נוצר פצע קטן במקום שבו הייתה הקרציה – במקרה כזה ניתן לחטא עם מעט אלכוהול את האזור.
מה עושים כשיש כמות גדולה של פרעושים?
כשיש כמות גדולה של פרעושים הפתרון היעיל הוא הזמנת שירותי הדברה מקצועיים. חשוב לשאול מראש את המדבירים באיזה חומרים הם משתמשים, ולהתייעץ עם וטרינר כדי לוודא שהם לא יזיקו לכלב. הדברת פרעושים כוללת גם ריסוס וגם שאיבה בעוצמה גבוהה, וכמו כן מוקדשת תשומת לב לפגיעה בביצי הפרעושים כדי שלא יתפתחו מהם חרקים חדשים ומציקים.
המאמר באדיבות חברת המדביר שמציל: https://www.ha-madbir.co.il